ZA STUDENA LISOVANÉ OLEJE

Sezamový olej

Sezamový olej (Sesamum indicum)

Již v dávných dobách považovali alchymisté sezamové semínko za „elixír nesmrtelnosti“. Není se čemu divit, neboť sezam má vysokou výživnou hodnotu a jiné pozitivní účinky na náš organismus. Obsahuje velké množství aminokyselin, poly- a mononenasycené kyseliny, vitamíny E, T, B, minerální látky (vápník, zinek, sodík, atd.), antioxidanty a fytosteroly.

Účinků sezamového semínka si cenili i staří Egypťané, kteří jej používali zejména na léčbu srdečních onemocnění. Sám Avicenna psal ve svých lékařských traktátech dalekosáhlé články o účincích sezamu. Obyvatelé Indie, Pákistánu, Číny a střední Asie používají už po několik staletí sezamový olej na přípravu pokrmů.

Sezam je největším rostlinným zdrojem vápníku. Je vhodný také při ateroskleróze, cukrovce, močových kamenech a na prostatu.

Sezam obsahuje velké množství minerálních látek (zinek, vápník), vitamíny E a A, vyvážené množství polynenasycených mastných kyselin, kyselinu olejovou a linolovou, tokoferoly, bílkoviny a přírodní antioxidanty (hlavně sezamol). Mnoho vitamínů v něm nenajdeme, na rozdíl od nenasycených mastných kyselin, fosforu a vápníku (prevence osteochodnrózy), kterých má nadbytek. Komplex Omega 3 a Omega 6 kyselin přispívá ke zlepšení kardiovaskulárního systému, normalizaci tukového metabolismu a množství cukru v krvi. Posiluje organismus a také neutralizuje negativní vliv toxinů a karcinogenů na lidský organismus.

Je vhodný na posílení dásní a prevenci zubního kazu. Doporučujeme dát do úst 0,5 lžíce tohoto oleje a držet 10 minut. Poté opláchnout ústa teplou vodou se špetkou soli.

Zlepšuje trávení a normalizuje metabolismus. Podporuje spalování tuků, normalizuje zvýšenou kyselost žaludečních šťáv, zlepšuje stav pokožky (akné), nehtů a vlasů. Má také příznivý vliv při žlučové kolice, hyperfunkci štítné žlázy, proti parazitům, zlepšuje dýchání při bronchiálním astmatu.

Vnitřní použití: Olej není vhodný na tepelnou úpravu. Nejlépe jej přidávejte do již připravených jídel.

Sezamový olej smíchaný s citronovou vodou (každý komponent po 1 čajové lžičce) pomáhá při popáleninách, svrabu a vředech na kůži.

Při chronickém kašli, pyelonefritidě (bakteriální zánět ledvin) a ledvinových kamenech se doporučuje 1 polévková lžíce oleje po ránu.

Vnější použití: Masáž sezamovým olejem je prospěšný pro děti, zejména u těch nejmenších (do 2 let). Olej v kombinaci s citrónovou vodou (1 čajová lžička vody+citrónu) napomáhá při spáleninách a kožních vyrážkách.

Masáž se sezamovým olejem je velmi dobrá pro děti, zejména pro děti do 2 let.