Cedrový olej sibiřský - Altajský Tisk
Cedrový olejTento olej byl vždy považován za delikatesu a svou kvalitou daleko převyšuje nejčistší a nejlepší druhy oleje olivového. Organizmus jej velice lehce přijímá. Od ostatních olejů se odlišuje velkým obsahem fosforu a hořčíku. Bílkoviny tohoto oleje obsahují 19 aminokyselin, z nichž je 70% nenahraditelných.
Legendy říkají, že: „Sibiřský cedr byl stvořen jako zásobárna kosmické energie...“.

Cedr sibiřský

Pokud se postavíte před vzrostlý cedr, ucítíte sílu, která z tohoto stromu vychází. Cítíte energii, kterou strom za svůj život střádá a kterou je schopen odevzdat. Je to životní energie. Různé prameny uvádějí různé věci, nicméně na jednom se zhodují – Cedry mají úlohu kondenzátoru kosmické energie.
Vzduch

Vzduch v cedrovém lese je dokonale léčebný – je téměř sterilní. Fytoncydy dokáží likvidovat chorobné bakterie a nádherná vůně dokáže sejmout únavu a dodat člověku svěžest. Antibakteriální vliv tohoto stromu je několikanásobný v porovnání s ostatními rostlinami, listnatými nebo jehličnatými.
Cedrový olej
Dřevo

Dřevo je neobyčejně trvanlivé, pevné a přitom měkké, snadno se opracovává. Používá se na vnitřní obložení domů, nejen kvůli trvalé příjemné vůni a desinfekčním vlastnostem. Lidé ho rovněž využívají k výrobě nádobí na mléčné produkty, protože se v nich mléko a ostatní mléčné produkty dlouho nekazí. Dřevo je imunní vůči škůdcům, vyráběly se z něj truhly, nábytek a skříně (nejdou do nich moli). Úly z cedrového dřeva dávají výrazně vyšší množství medu a tak bychom mohli pokračovat dále... Mnoho lidí však považuje cedr za posvátný strom a proto jej nekácejí, nýbrž po generace vysazují na svých pozemcích.
Oříšky
Zdaleka nejcennější jsou však jeho plody – cedrové oříšky. Oříšky jsou velice výživné a kalorické, obsahují mnoho vitamínů a stopových prvků. Lisuje se z nich velice cenný a chutný olej a vyrábí cedrová mouka nebo drť. Oříšky jsou životně důležitou potravou mnoha zvířat, z nichž nejznámějším, který je na nich doslova závislý, je sobol. Zvířátko má velice cennou měkkou, teplou a lesklou kožešinu.

Cedrové oříšky

Olej z oříšků sibiřského cedru je unikátním přírodním produktem, který nemá v přírodě obdobu a jehož syntéza - umělá výroba, není možná, i když se o ni řada firem z celého světa snažila, protože pár deci dokáže uspokojit poptávku organizmu, což je výhodné nejen k účelům vesmírných programů a armádních složek.
Cedrový olej byl a je považován za delikatesu. Kvalitou mnohonásobně převyšuje nejlepší a nejčistší druhy oleje olivového. Organizmus jej velice lehce přijímá, má vysoké výživové a posilující vlastnosti, je neobyčejně bohatý na vitamíny a stopové prvky. Cedrový olej může nahradit jakýkoliv rostlinný olej (rakytníkový, kokosový, mandlový aj.) a to ve všech případech.
 
Obsahem vitamínu E pětkrát převyšuje olivový olej, kokosový třikrát. Je významným antioxydantem, vitamín E zabraňuje nadměrnému okysličení oleje a napomáhá našemu organizmu v ochraně před nepříznivým působením škodlivin. Čím více vitamínu E je přítomno, tím je olej více kvalitní a méně náchylný k hořknutí. Cedrový olej je dále koncentrátem vitamínu F, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje ho 3krát více, než v preparátech vyráběných z rybího tuku a prodávaných v lékárnách.