ČLÁNKY, KOSMETIKA

Hliník v deodorantech

Téma hliníku v kosmetických přípravcích je velmi rozšířené. A to zejména u deodorantů. Všude v článcích se dočtete, jak je hliník v těchto přípravcích škodlivý. Ale jenom málo článků se zmiňuje o tom, že ne každý hliník v kosmetických přípravcích je škodlivý.

Existuje totiž několik druhů hliníku, a ne všechny jsou našemu zdraví škodlivé. Je důležité rozlišovat a vědět, jaké názvy hledat ve složení (Ingredients, INCI).

Pojďme se zprvu podívat na to, co je to hliník.

Hliník je kov, který se přirozeně vyskytuje v přírodě –nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře. Má spoustu podob, například je základním materiálem půvabných rubínů a safírů. V kosmetice se používá více než 25 ingrediencí obsahujících hliník, mezi nejznámější patří Aluminum Chloride, Aluminum Chlorohydrate, Aluminum Citrate, případně Potassium Alum nebo Ammonium Alum (poslední dva jsou známé jako přírodní deo krystaly, řeč o nich bude dále).

Pokud chceme hledat zdraví neškodné alternativy chlorhydrátu aluminia (Aluminium Chlorohydrate), máme více možností.

Neškodné hliníky schválené v certifikované přírodní kosmetice

Jednou z nich je krystalový deodorant (tzv. kamenec). Je to bezbarvý, průsvitný krystalický kámen. Vyrábí se buď z přírodní, nebo syntetické varianty kamence. Kamenec draselný (Síran draselno-hlinitý, Potassium Alum) se nachází jako solný nerost v přírodě, kamenec amonný (Síran amonno-hlinitý, Ammonium Alum) se vyrábí syntetickou cestou. Obě tyto soli kyseliny sírové nejsou zdraví škodlivé.

Kamenec je velmi dobře rozpustný ve vodě a má schopnost vázat pachy a působit proti množení bakterií. Hlavním argumentem pro bezpečnost těchto dvou sloučenin v péči o podpaží je, že na rozdíl od konvenčních hlinitých sloučenin (jako například mnohokrát zmiňovaný Aluminum Chlorohydrate) mají tyto dvě mnohem větší molekulovou hmotnost (= jsou větší), a tím pádem nepronikají skrze pokožku. Výrazným benefitem kamence je to, že pomáhá zastavovat krvácení, když se říznete při holení, takže vůbec není od věci jej mít po ruce, když jdete provádět depilaci. Co se týče bezpečnosti, je síran draselno-hlinitý pouze minimálně dráždivý a dobře snášenlivý.

Tyto hliníkové soli jsou velmi často používány v certifkované přírodní kosmetice. Bývají součástí deodorantů, a také je můžeme najít v jiných produktech osobní hygieny. Můžeme mít jistotu, že ačkoli jde o hliník, nebude mít používání těchto výrobků negativní dopad na naše zdraví ani životní prostředí. Bát se nemusíme ani u deodorantů, které obsahují chemicky vyrobený kamenec amonný. Pokud uvidíte ve složení názvy Ammonium alum, aluminium hydroxide (aluminiumhydroxid), alumina (aluminiumoxid, tonerde, Aluminia, Aluminium Oxide) a Pottasium alum, je váš deodorant bezpečný.

 

Škodlivý hliník

Jedním z nejvíce používaných hliníků, které jsou brány jako zdraví škodlivé je chlorhydrát aluminia. Důležitým tématem je proto, protože proniká do krve, způsobuje neprodyšnost pórů, blokuje přirozené odbourávání špatných látek z těla skrze kůži, ucpává potní žlázy a vyvolává v nich zánětlivé reakce. Aluminium chlorid vykazuje toxicitu ve vztahu k lidskému organismu, mutagenní změny, podporuje rakovinové bujení a vyvolává zánětlivé alergické reakce. Kromě těchto dvou hliníků se v deodorantech používají ještě Aluminium laktát, Aluminium sesquichlorohydrát a Aluminium Starch Octenylsuccinát, Aluminium zirconicum tetrachlorhydrex gly, Aluminium chlorhydroxy allantoinate, Aluminium trilactat, Aluminium starch octenylsuccinate, způsobující podráždění pokožky.

Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem?

 ANTIPERSPIRANT

– zabraňuje pocení

– toxiny se nemohou dostávat z těla, protože cíleně ucpává potní žlázy

DEODORANT

nezabraňuje pocení, jenom zabíjí bakterie žijící v podpaží

neucpává potní žlázy, takže se toxiny přirozeně odplavují z s potem pryč z těla

 

Shrnutí

V tomto stručném seznamu najdete názvy škodlivých hliníků a jejich sloučenin, podle kterých je můžete najít ve složení (u každého bodu je více názvů pro stejnou látku):

Hydroxylchlorid hlinitý nebo Dialuminiumchloridpentahydroxid (ALUMINUM CHLOROHYDRATE)

ALUMINUM ZIRCONIUM TETRACHLOROHYDREX GLY

ALUMINUM SESQUICHLOROHYDRATE, Aluminumhydroxidchlorid, Aluminium Sesquichlorohydrate (diskutabilní)

ALUMINUM CHLORIDE, TRICHLOROALUMINUM

ALUMINUM CHLORHYDROXY ALLANTOINATE; ALUMINUM CHLOROHYDROXYALLANTOATE, ALCLOXA, ALCLOXUM

Aluminiumtrilactat, Aluminium Lactate, ALUMINUM LACTATE

ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE

 

Zdraví neškodný hliník:

POTASSIUM ALUM = česky síran draselno-hlinitý nebo také kamenec draselný

AMMONIUM ALUM = česky síran amonno-hlinitý nebo také kamenec amonný

ALUMINUM HYDROXIDE, Aluminiumhydroxid

ALUMINA, Aluminiumoxid, Tonerde, Aluminia, Aluminum Oxide